Slide
Tegle za cvijeće
Marpital studio

Obrt za izradu ukrasnih predmeta

Posjetite nas!
Dolazak

(molimo najavu)
Ponedjeljak–Nedjelja
11.00 – 20.00 sati

Adresa

I. Mažuranića 28, Daruvar
+385 98780888/916108470
Kontaktirajte nas

I. Mažuranića 28, Daruvar
+385 98780888/916108470
majamarpital@gmail.com

Marpital logo
Marpital studio logo

Tegla sa listovima Ginka

Celbet tegle

Izrada celbet tegli (pitara) od celuloze (papira) i cementa je jednostavna tehnika stvaranja zanimljivih predmeta gdje se pritom možemo i zabaviti. Posude nisu financijski prezahtjevne. Iako je svaka naša tegla unikatna i ručno rađena, one nisu preskupe jer je potreban materijal za njihovu izradu financijski povoljan.

Svi koji vole saditi cvijeće u drugačije tegle od standardnih kao što su plastične, od terakote ili samo betonske doći će na svoje jer su tegle izrađene ovom tehnikom unikatne i otporne na sve vremenske uvjete.

Marpital studio Daruvar ih izrađuje od 2018. godine i vremenom postaju sve popularnije među ljubiteljima cvjeća.

Izrada

Sve što nam treba za najjednostavnije celbet tegle su stare novine, cement i voda. Također je potrebno naravno vrijeme i predanost svakom pojedinačnom proizvodu. Za nešto više tu su i polipropilenska vlakna, sredstvo za impregnaciju, boja i lak.

Potrebna količina papira ovisi o tomu koliko smjese nam je potrebno, tj., koliko proizvoda će se raditi. Papirnate trake se potope u vodu u kanti i ostavite stajati najmanje 1 dan iako postoje i brži načini za omekšavanje papira. Miksanjem se papir koji je prethodno bio dobro natopljen u vodi pretvara u kašu. Za veće količine koristimo ručnu miješalicu za beton.

Nakon dobivanja izmiksane papirnate kaše slijedi dodavanje cementa. Izmiksana smjesa treba imati određenu glatkoću i potreban osjet pod prstima da nije previše „papirnata“ ili previše „cementna“. Smjesa koju koristimo ne smije biti prerijetka, ali niti presuha. Ovo je stvar iskustva. (Marpital studio)

Za razliku od terakota tegli koje su po cijenama dosta skupe, ove ukrasne posude za cvijeće ovisno o veličini nisu po cijenama prezahtjevne, a i dugotrajnije su od svih drugih posuda. Zato je tehnika koja se zove cel-bet (celuloza-beton) ili papircement, tj., papercrete na engleskom, rješenje za mnoge ljubitelje cvijeća.

Posuda za cvijeće Unikko velika crvenocrna
Kolekcija celbet tegli sivih
Celbet tegle 1003
Tegle za cvijeće Marpital kolekcija
Celbet tegle 1002
Tegle za cvijeće celbet u iglicama bora
Celbet tegle 1001