Slide
Grande
Tegla za cvijeće

(cca) Širina 58 cm / visina 57 cm / težina 22 kg

€75.00
Dolazak

(molimo najavu)
Ponedjeljak–Nedjelja
11.00 – 20.00 sati

Adresa

I. Mažuranića 28, Daruvar
+385 98780888/916108470
Kontaktirajte nas

I. Mažuranića 28, Daruvar
+385 98780888/916108470
majamarpital@gmail.com

Block
Marpital studio logo

Grande tegla za cvijeće izrađena celbet tehnikom sa srcima

Grande

Tegla je dobila ime prema španjolskoj riječi Grande što u prijevodu znači velik, visok. RIječ se u španjolskom koristi uglavnom kao pridjev za osobe visoka položaja ili ugleda (onaj koji je sjajan, svečan, otmjen). Također je pridjev i za životinje i stvari čija veličina nije unutar normalnosti. Povjesno se riječ koristila za španjolske ili portugalske plemiće najvišeg roda.

Isto tako, sjajno navodi osobu, pitanje ili stvar koja je važna zbog njegove kvalitete, vrijednosti, prezentacije ili drugih pozitivnih karakteristika. Riječ identificira osobu, stvar, tvrtku i / ili instituciju koja je najvažnija zbog prekomjerne ekonomske moći, utjecaja ili moći unutar svog djelokruga. 

Izrada

Grande posude za cvijeće izrađuju se u nekoliko faza i to izrada kostura tegle, izrada postolja, oblikovanje tegle, oblikovanje otvora tegle, sušenje, obrađivanje, impregniranje, bojanje i na kraju lakiranje. Zbog svoje veličine i težine nije pogodna za klasičnu dostavu dostavnom službom.

Ne izrađuju se klasičnom celbet tehnikom. U prvoj fazi se tkanina moči u cementno mlijeko kojim se formira oblik velike lopte koja se mora stvrdnuti prije prelaska na drugu fazu. Uz to je potrebno uklopiti i obruč koji će kasnije biti otvor posude. Nakon toga se izljeva postolje u prikladnom kalupu koje mora biti točno centrirano kako bi tegla mogla stajati uspravno i ispravno. Nakon sušenja postolja, na formirani kostur se navlači materijal u dva sloja kako bi se zadržao oblik. Sušenje traje nekoliko dana, ovisno o temperaturama skladištenja. Nakon sušenja, vrši se obrada brušenjem brusnim papirom, te i strojno ukoliko je potrebno ispraviti neravnine na otvoru tegle. Nakon obrade slijedi impregniranje kako bi se materijal zaštiti od pretjeranog povlačenja vlage, te zbog boljeg prianjanja akrilne boje i laka.

Ove posude za cvijeće popularne su diljem Hrvatske od Dubrovnika do Đakova i nalaze se osim u ova dva grada još u Korčuli, Rijeci, Zagrebu, Hampovici, Daruvaru itd.

Marpital studio

Alabama tegla za cvijeće izrađena celbet tehnikom zelena
Alabama 11109
Alabama tegla za cvijeće izrađena celbet tehnikom
Alabama 11112
Tegla za groblje Arizona dekorativna unikatna
Arizona 21128c